Биляна Дудова пред 442.bg: Аз се боря за България и искам да печеля за моя народ (ВИДЕО)

Световният и 4-кратен европейски шампион по борба се съгласи да говори пред новия спортен портал на България. Биляна Дудова сподели…

Световният и 4-кратен европейски шампион по борба се съгласи да говори пред новия спортен портал на България. Биляна Дудова сподели пред 442 за миналото, настоящето и бъдещето в спортната си кариера.

Здравей, Биляна. Благодарим ти, че се съгласи да говориш пред новия спортен портал на България. Как си ти и къде те намираме?

– Благодаря ви. Откривате ме вкъщи, в добро настроение. Подготвила съм се за тренировка. След нашето интервю отивам на тренировка. Започна новата година и ме чака много труд.

Какво те очаква през тази година? За какво ще се подготвяш и като цяло какво предстои за теб?

– През тази година, на първо място, надявам се да бъда жива и здрава. Предстоят ми много тренировки, много труд. След това вече има доста състезания. Като цел съм си поставила пред мен отново да покоря европейския и световен връх.

Трябва да припомним на нашите читатели, че ти си 4-кратен европейски, 2-кратен вицесветовен шампион, както и световен шампион по борба. Как успяваш да запазиш своята мотивация след толкова много успехи?

– Мотивара ме желанието ми да се доказвам всяка година отново и отново, че аз съм най-добрата и искам да бъда победител. Мотива ме това, че аз се боря за България и искам да спечеля за моя народ и за моята държава, не само за себе си. Това е моята най-голяма мотивация. В нашия спорт всяка година имаме европейско и световно първенство. Почти винаги Световното е след Европейското първенство, в самия край на годината. След това ние започваме и си го казваме дори между нас в отбора с треньорите си говорим, че започваме отначало всяка година. Започваме подготовката. Готвим се за Европейското и за Световното. Така че аз отново сега започнах от нулата и всяка година си е сама за себе си. През миналата година аз постигнах европейска и световна титла, но това вече е останало в историята на миналата година, така че сега започвам нова, празна страница, в която ми предстои да напиша, надявам се нещо хубаво и през тази година.

Демотивира ли те това, че не успя да отидеш на Омлипиадата през изминалата година? И как ще коментираш представянето на нашите борци на този голям форум?

– Със сигурност не ме демотивира. Даже напротив, мотивира ме още повече. За мен това е една от най-големите ми цели, да успея златен медал и на олимпиада, защото другите два, за които мечтаех, ги постигнах. Надявам се да успея да постигна и този медал. Радвам се, че в моя спорт на Олимпиадата има два медала през миналата година. И също така се надявам занапред да имам още повече медали, не само от жени, а и от мъже.

Как ще коментираш темата, че България винаги е била достойно представяна в силовите спортове като борбата и щангите, а през последните години като че ли липсва това силно представяне, като изключим последното представяне на нашите момичета на олимпийските игри в Токио. Като че ли там малко поизмихме срама, но тези медали идват от две жени. Като цяло в България не е общоприето, че жените трябва да са отличници точно в тези спортове.

– Може би е липса на мотивация. Може би и мъжете в България не са толкова мотивирани да спечелят златни медали, защото наистина напсоследък, особено в нашия спорт, мъжете нещо не се изявяват толкова много и не печелят толкова много медали, както при жените. Може би това също се дължи на голямата конкуренция. Особено в мъжката борба е много развита в някои държави. Има някои много силни борци, които с години не могат да бъдат победени. Може би това е един от факторите, който е водещ. Това, което аз забелязвам е, че мъжете нямат необходимата мотивация. Дори и когато аз съм била в националния отбор с другите мои колежки, съм виждала как всяка една от тях е мотивирана, не само за победа на състезанието, а и всеки ден във всяка една тренировка. Всяко едно от момичетата е много мотивирано и иска да спечели. Иска да побеждава. Един велик наш борец Валентин Йорданов винаги ми е казвал, как всеки ден в тренировките трябва да се състезаваме сами със себе си. По този начин се надграждаш и когато отидеш на състезание, ти си готов да победиш противниците, когато си се състезавал и със себе си. Възможностите нямат граници!

Вижте целия разговор във видеото!

Сподели