Борбата за финала е непредвидима, но всеки си има фаворит! Кой е вашият?!

След обрата на Медведев, трябва да сме наясно, че на Австралия опън нищо сигурно няма. Вече видели, че всичко е възможно, трудно можем да застанем твърдо зад която и да е прогноза, но:

Матео Беретини – Рафаел Надал

Тук имаме нещо ново – Беретини е за пръв път на полуфинал, и нещо старо – Надал сигурно вече не помни колко пъти е бил на полуфинал на турнир от Шлема. Няма как това противостоене да не е ключово в този сблъсък.

Матео постигна нещо, което не бе правил. Играе стабилно и с характер. Като че ли вече е готов за големите мачове. И му предстои такъв. Най-тънкия момент тук обаче е, че въпреки всичко, Беретини утре ще бъде един дебютант. А при това положение ръката ще е малко по-стеграната, желанието ще прелива в припряност, главата ще е замаяна от емоции. Матео трябва да надмине не само себе си, а и много други за да избегне всички тези обстоятелства и да играе най-добрия си тенис – все едно играе втори кръг на София опън, примерно.

Дори не е необходимо да сме Матц Виландер, за да сме наясно, че това няма как да се случи. А всички знаем, че това ще бъде повече от достатъчно за Рафа, за да се възползва по най-добрия начин.

Най-голямата въпросителна около Надал е как се чувства – до колко контузията продължава да му създава проблеми и дали е успял да се възстанови след тежкия четвъртфинален мач в жегата. За възстановяването до известна степен може да сме уверени, че екипа му е направил необходимото, за да излезе като равен с равен. За контузията можем да съдим само от думите на Рафа. А според тях – състоянието ще е такова занапред.

Тук е мястото да напомня, че за тази година Рафа остава непобеден. А когато до рекордната 21-ва титла от Шлема остават само два мача, всичко друго са маловажни подробности. Рафа ще излезе на корта само с една идея – да спечели този мач. А на никой никога не му е било приятно да играе срещу такъв Надал. Тежко на Беретини – той наистина трябва да надскача себе си и то повече от веднъж.

Какво би могъл да направи Матео в този случай. Вероятно идеи за тактика има и качество в ударите има. Той просто трябва да остави напрежението в хотела и да играе все едно наистина е на София опън. Трудно ще е без съмнение, но Матео иска тези мачове. Затова изчистването на главата ще е от решаващо значение за Матео, ако не иска първия му полуфинал от Шлема да бъде запомнен с тежка загуба.

Само че от мачовете си с представители на голямата тройка Беретини няма добри спомени. Да го кажа направо – Матео трудно играе срещу който и да е от тях. Лоша новина за него, но все някога трябва да го преодолее. Може би утре ще е денят.

Прогноза – въпреки, че никой не слага (или не иска да го слага) в сметките, Надал има всички предпоставки, за да се бори за 21-вата до самия край.

Стефанос Циципас – Данийл Медведев

За мен интереса към този мач е пословичен. Всички помнят репликата „Ши**н руснак“, но трябва да знаят, че Циципас има и други слабости. А навярно именно този руснак може да ги изкара наяве всичките.

Няма съмнение, че Стефанос сигурно нехаресва и други тенисисти от тура, но за тях няма как да разберем. Само Данийл успя да изкара неприязанта на гърка наяве.

Колкото и да е добър тенисит, Циципас е известен повече с гръцките си номера – къде ще отиде до съблекалнята и ще „забрави“ да се върне, къде баща му най-безцеремонно ще му „говори“ по време на игра. Затова и утре най-вероятно няма да минем без тях. Това няма как да не се отрази върху стойността на мача. Но Медведев, явно знае как да се оправя с тези похвати. Затова и Циципас го нарича по онзи начин.

Като оставим тези неща в периферията на случващото се, утре на преден план ще е физиката. Разликата е очевидна – два часа игра за Циципас на четвъртфинала срещу почти пет часа за Медведев. Оттук тактиката е малко по-ясна – Стефанос ще се стреми да „измори“ Данийл и обратното Медведев ще иска контрола на мача, за да остане свеж.

Интересното е кой ще се подхлъзне в тази тъй тънка игра. Когато се фиксираш върху нещо просто, става може би най-трудно да го изпълниш. И играта на котка и мишка, лесно може да се обърне срещу теб. Ами ако Медведев се е възстановил, ами ако бързата игра се превърне в бързи грешки.

Най-добрият вариант е и двамата да си играят играта и да направят освободен мач, който вероятно ще влезе в историята.

Тук е редно да се отбележи и факторът напрежение. Медведев е само на два мача от първото място в ранклистата. Това няма как вече да не е заело място в съзнанието. Вероятно и затова се пита какво прави Джокович в трудните моменти. Данийл трябва да стои далеч от тези мисли. Утре за него трябва да е просто следващия полуфинал.

Впрочем Медведев отново може да черпи „съвети“ от Новак – сърбинът победи Циципас на финала на Ролан Гарос и то с категоричен обрат. Сигурен съм, че Даийл е научил на изуст някой точки от този мач. Какъв „ментор“ си е избрал само!

Като оставим настрана леко шеговития тон, и Циципас може да се поучи от мача си с Джокович – като избегне грешките от него. Защото утре сигурно ще го очаква нещо подобно.

Прогноза – може да се случи всичко – от победа в стил Цицицпас – Синер до победа в стил Медведев – Алиасим. А кой ще победи?! Без съмнения по-добрия. Утре ще разберем кой е той. Приятно гледане – ще си заслужава, сигурен съм.

Сподели