Официално: Италиански клуб фалира заради дълг от 56 милиона евро

Клубът минал през всички дивизии на Италия и добре познат на всички във времето Катания, обяви фалит след дълг от 56 милиона евро. Клубът играе в третата дивизия на страната и няма достатъчно пари за да си плати дълга наложен от съда. Поради тази причина обяви фалит.

Калчо Катания е основан чак през далечната 1908 година. Края на 50-те и 60-те се смятат за „златните години” на Катания. През този период сицилианците успяват да спечелят място в Серия А. Под ръководството на мениджъра Кармело Ди Бела завършват на 8-о място, задминавайки отбори като Лацио и Наполи.

След 2 сезона обаче, те отново изпадат в Серия ,,Б”, а след няколко сезона и в Серия ,,С”. През сезон 2006-07 Катания за първи път от 20 години се класира в Серия А. Първият сезон прекаран там започва успешно. Завършват на 4-то място. След добър сезон за отбора в Катания се случва нещо умопомрачително. На 2 февруари 2007 присъствието им в челните позции на лигата е помрачено. По време на мач срещу Палермо привърженик на Катания убива полицай. В резултат на това се отмянят всички футболни събития за определен период (в това се включват както мачове от клубно, така и от национално ниво).

Повлиян от случилото се президентът и собственик на Катания изразява желанието си да напусне футболния свят. През 2011 година треньор на отбора става великият Диего Симеоне. До 2015 г. отборът играе в професионалния футбол, но изведнъж отпадат в Серия ,,С”, където са и днес. В момента са на 13-то място в лигата от общо 20 отбора. След сумата от 56 милиона евро наложена от съда, коята Катания няма как да плати, защото в Серия ,,Ц”, не се изкарват толкова пари за разлика от Серия ,,Б” и Серия ,,А”, те обявиха фалит.

Сподели