Пет часа, пет сета, пет пробива – епично напрежение в един малко очакван спектакъл!

Много пъти в турнирите от големия шлем са ставали инзнеда, много пъти са се играли важни мачове, но само спектаклите се помнят вечно. Един такъв спектакъл ни предложиха Данийл Медведев и Феликс Уже Алиасим.

Дори факта, че общия брой на точките са поравно показва доколко жестока е била битката и колко ценна е фактически победата.

Всеки, който разбира от тенис няма как да не посегне към историята и да си спомни безличния мач между тях на ЮС опън миналата година. И моля, бързо да го забрави, защото днес нямаше нищо дори и малко подобно на онзи мач.

Феликс явно израства с дни и вече съвсем спокойно може да се присъедини към клуба на големите играчи. Впечетляваща тактическа дисциплина, разнообразна и дори променена игра, преследване на всяка точка ни накараха да си мислим, че Алиасим се е преродил. Той не просто си беше научил урока, той изнасяше урок. И това не са празни думи или хвалепствия. Факт е, че малко хора са успявали да поставят на колене Медведев и то в толкова важен мач.

И ако не се играеше във формат три от пет сета сигурно сега щяхме да коментираме сензационната победа на Алиасим. Само, че за да се получи спектакъл трябват двама и именно в този момент се появи онзи Медведев, който се бори за това да стане номер едно. И всички притаиха дъх, защото на корта не се играеше тенис, а нещо фантастично!

А за да е пълна мистиката Медведев събра кураж да сподели вдъхновението си. И макар и то да е в лицето на човек, “заплаха” за цяла една страна, за Данийл този човек в този мач имаше безценно значение. Но в това няма нищо случайно, защото този човек е духът на Австралия опън.

И невъзможното започна да се случва!

Има едно правило за формат три от пет сета, че ако поведеш с два сета и не спечелиш и третия – не очаквай нищо добро. Може би точно това правило се е завъртяло в главата на Алиасим. Изведнъж уверения канадец започна да прави малки грешчици, които „Шахматиста“, както наричат Медведев, нямаше как да пропусне.

Ако разгледаме сухата статистика ще разберем, че човек сам кове съдбата си и Данийл не е обърнал мача само с мистика и късмет. Той напрактика е по-добър от Алиасим само в един показател – точките за пробив. Медведев е реализирал три от пет възможности (60%), докато Феликс е с две от единадесет (18%). Тази разлика е твърде различна от равностойния като цяло мач. Тя обаче, казва само едно – ето така се печели мач! Когато не чакаш втория шанс, когато си решителен в точно тези важните моменти – не ти трябва мистика, не ти трябва късмет.

Може би младостта на Феликс му попречи днес да бъде решителен, му попречи да удари пръв, а може би нещо друго. Но каквото и да е то – това нещо попречи на Алиасим да продължи напред. Ако бе по-хладнокръвен на онзи брекбол в третия сет…

Не трябва да съжалява. Днес Алиасим показа голямо израстване и ако сега малко не му стигна, то следващия път вероятно всичко ще е наред.

А Медведев, колкото и да се пита какво би направил Новак в трудните моменти от третия сет, има собствена харизма, която вдействителност му даде крилете да обърне развоя на мача. Все пак със споменаването на Джокович, той не само му засвидетелства уважение и признателност. Данийл върна духът на шампиона у дома. И ако организатрите забраниха на публиката да вдига плакати за Ноле, то никой не може да забрани шампионския му дух да присъства на Мелбърн парк, независимо от правилата и законите.

И сега всички ще броим на Медведев – още два мача до номер едно, защото поне с играта си в този мач той напълно го заслужава. Дори и да не успее, той вече има духът да бъде номер едно. И рано или късно ще бъде номер едно!

Сподели