Правителството на Австралия реши да депортира Новак Джокович

Властите в Австралия решиха за втори път да анулират визата на световния номер 1 в тениса. Решението за това идва от министъра на имиграцията Алекс Хоук. Само по себе си това решение значи, че Джокович ще трябва да бъде депортиран. Казусът възникна вследствие на искането на Джокович да посети Зеления континент и да защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия неваксиниран срещу COVID-19, което е забранено в страната.

Сърбинът обаче отново може да обжалва пред съда това решение. Джокович вече спечели веднъж в съда оставане в Австралия, след като граничните власти в страната бяха анулирали визата му.

Хоук посочи мотвите си за това решение, като се позовава на австралийския закон за миграцията, според който всеки, който представлява потенциален рикс за “здравето, сигурността или реда в австралийското общество”, може да бъде изгонен от страната.

“Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здравето и доброто управление, на основание, че това е в името на обществния интерес“, обяви министър Алекс Хоук каза в изявление. “При вземането на това решение внимателно обмислих информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън е твърдо ангажирано със защитата на границите на Австралия, особено във връзка с пандемията от COVID-19″, се казва още в изявлението.

Сподели