Съдът в Австралия нареди незабавно освобождаване на Джокович

Федералният съд в Мелбърн отмени решението на министерството на вътрешните работи на Австралия да анулира визата на сръбския тенисист Новак Джокович. Решението взе съдия Антъни Кели, който разглежда делото по внесената жалба от адвокатския екип на световния №1 по отношение на отказания му достъп до страната и издадената заповед за депортиране.

Съдията също така нареди незабавно освобождаване на 34-годишния белградчанин от “Парк Хотел” в мелбърнското предградие Карлтън, където той бе настанен принудително миналия четвъртък. Кели постанови всички разноски да бъдат поети от вътрешния министър Карън Андрюс, която се задължава да предприеме “всички необходими стъпки за незабавно освобождаване на жалбопоподателя”.

Според заповедта на съдия Кели паспортът и всички лични принадлежности на Джокович трябва да му бъдат върнати до 30 минути след постановяване на решението. Адвокатът на сърбина – Никълъс Ууд съобщи, че тенисистът и в момента е извън хотела, след като по-рано получи позволение да бъде заедно със своя юридически екип по време на онлайн изслушването.

Въпреки произнесеното решение на федералния съд в Мелбърн австралийският министър на имиграцията Алекс Хоук предупреди, че държавата може да се възползва от правото си отново да анулира визата на Джокович. Адвокатът, представляващ правителството – Кристофър Тран, заяви пред съда, че ще бъде обмислено дали Хоук да не приложи “личната си власт за отмяна”.

Очаквайте подробности!

Сподели